Back to top
 

 

 

Uradne ure

URNIK IZPOSOJE

pon, tor, čet 9-15.30         
sre 10-13, 14-17 
pet  9-14  

Čitalniški prostori v Računalnici so na voljo vsak delovnik, od zaprtja knjižnice pa do 21. ure

 

Ob sobotah, nedeljah in praznikih je knjižnica zaprta.

 

Morebitne sprotne spremembe urnika knjižnice spremljajte na oddelčni spletni strani, pri šudijskih obvestilih, ali pa na FB strani knjižnice.

 Kontakt

Naslov:

Univerza v Ljubljani
Filozofska fakulteta

Knjižnica Oddelka za arheologijo

Aškerčeva cesta 2

1000 Ljubljana

Slovenija
T.: +386 1 241 1538

ohk.arh@ff.uni-lj.si

 

Kje smo:

Zavetiška 5, Ljubljana

 

 

NOVICE

 

12. 9. 2019

 

OHK bo v prihajajočem študijskem letu 2019/20 organizirala tečaje za študente FF:

OHK in COBISS/OPAC, E-informacijski viri ter EndNote:

 

 


10. 9. 2019

 

KNJIŽNI DAROVI ZA ŠTUDENTE ARHEOLOGIJE

Študentom arheologije je v Računalnici poleg knjižnice na voljo večje število brezplačnih publikacij.

Gre predvsem za dvojnice publikacij, ki jih v knjižnici že imamo ter za darove nekaterih institucij (Narodni muzej, ZRC SAZU, ZVKDS,..).

Tu bo odslej stalna lokacija za knjižne darove namenjene študentom arheologije.

Tu lahko tudi pustite knjige, ki jih sami ne potrebujete več, bi pa bile za nekoga mogoče zanimive in uporabne.

 

 

 

21. 12. 2018

 

 

V sodelovanju z NUK-om, FDV, Teološko, Pedagoško, Pravno in Medicinsko fakulteto ter Fakulteto za arhitekturo smo opravili nakup odličnega informacijskega vira: 

 

The New Pauly Online

The New Pauly je angleška izdaja bogatega nemškega zgodovinskega vira Der Neue Pauly, ki jo od leta 1996 dalje izdaja založba JB Metzler. Gre za enciklopedični akademski informacijski vir, ki se ukvarja z obdobjem starega veka. Združuje pristope interdisciplinarnega in sodobnega referenčnega vira. Vključuje geselske članke o grški in rimski antični kulturi, o njihovih interakcijah s semitsko, keltsko, germansko in slovansko kulturo ter o Judih, krščanstvu in islamu v tem obdobju. Vključuje tudi poudarke o vplivu antike in procesu reinterpretacije ter prevrednotenja dediščine starega veka ter ponuja pregled nad zgodovino raziskav na tem področju.

The New Pauly predstavlja tako tradicionalne kot nove zgodovinske raziskave, v katerih združuje dognanja vodilnih strokovnjakov s področja.

Vsebine v The New Pauly Online so prispevali tudi slovenski avtorji (dr. Kos-Šašel). Veliko besedil spremljajo slikovni dodatki, angleška izdaja vsebuje tudi posodobljene sezname bibliografskih referenc.

The New Pauly Online
Omogočeno je enostavno iskanje po ključnih besedah in napredno iskanje z dodatnimi možnostmi. Gesla so urejena v abecednem seznamu in izbrana gesla je mogoče hitro prikazati tudi v različici iz nemške oz. angleške izdaje. Iskanje je mogoče v angleškem in v nemškem jeziku (All titles within The New Pauly Online).

Vir je dostopen z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK.

 


10. 12. 2018

 

 


22.11. 2018

 

13. novembra smo imeli v oddelčni knjižnici odprtje kar dveh razstavnih dejavnosti: 8. Vitrine meseca z naslovom ARHEOLOGIJA IN SPOMIN NA SOŠKO FRONTO ter fotografske razstave IMAGO MEMORIAE fotografa Andreja Furlana.

Lepo vabljeni k ogledu obeh razstav!

 

 

 


15. 10. 2018

 

Seznam magistrskih in diplomskih dela zagovarjanih v letošnjem letu, si lahko ogledate tukaj.

Večina del (od leta 2016 dalje) je dostopnih tudi v elektronski obliki v Repozitoriju Univerze v Ljubljani (RUL), tiskana dela pa so že med knjižnimi novostmi.

 

Iskrene čestitke vsem novim magistricam, magistrom ter diplomantkam in diplomantom!!!

 

 

 


2. 10. 2018

 

Vpis in obnavljanje članstva v oddelčnih knjižnicah OHK FF

 

Na začetku študijskega leta morate študenti FF v matični oddelčni knjižnici urediti članstvo. Članarino ste plačali ob vpisu v letnik. S seboj prinesite študentsko izkaznico (oz. potrdilo o vpisu, če študentske izkaznice še niste prejeli) ter osebni dokument s fotografijo in podatki o bivališču.

 

Študenti 1. letnika prve stopnje in tisti, ki se v študijskem letu 2018/2019 prvič vpisujete na FF, se v knjižnice OHK FF vpišete ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice, kjer izpolnite pristopno izjavo. Priporočamo, da obrazec pristopne izjave natisnete in ga že izpolnjenega prinesete v knjižnico. Pri izpolnjevanju si lahko pomagate z vzorcem pristopne izjave. Študenti dvodisciplinarnih študijskih smeri se vpišete samo v eni oddelčni knjižnici.

 

Študenti višjih letnikov obnovite članstvo ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice. 

 


10. 8. 2018

 

Pozdravljeni,

 

Vsi diplomanti, magistranti in doktoranti Oddelka za arheologijo FF UL, vljudno vabljeni v skupino alumnov Oddelka za arheologijo na spletnem portalu Alumni UL​. Preko skupine bo mogoče enostavno komuniciranje, povezovanje in deljenje informacij med vsemi, ki se ji pridružimo.

 

Vabilo in nekatere dodatne informacije najdete v priponkah: Vabilo; Zakaj; Postopek

 


 

maj 2018

 

ELEKTRONSKE KNJIGE LOEB CLASSICAL LIBRARY 

Od 11. aprila 2018 naprej je na voljo Loeb Classical Library.

Loeb Classical Library je zbirka elektronskih knjig, ki predstavlja celotno klasično dediščino. Vključuje izvirna besedila v latinskem in grškem jeziku s prevodi v angleščino. Našli boste tako epiko in liriko, tragedije, komedije, zgodovino, filozofijo kot tudi medicinska in matematična dela. Gre za elektronsko zbirko, ki ponuja popolnoma enako vsebino kot tiskana zbirka (sicer v celoti na voljo v NUK), katere začetek sega v leto 1911 in je že vrsto let nepogrešljiva pri študiju humanistike, še posebno klasične filologije.

Loeb Classical Library je na voljo z lokacij Filozofske in Teološke fakultete Univerze v Ljubljani ter NUKprek oddaljenega dostopa pa študentom in osebju Filozofske in Teološke fakultete UL ter članom NUK.

Vabljeni k študiju in raziskovanju!


12. 4. 2018

 

Varuhi kontekstov: k odgovornejši rabi arheoloških virov v Evropi : program : knjiga povzetkov / Mednarodna konferenca, Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Metelkova, 6th April 2018

 

9. 4. 2018

 

Vabljeni na odprtje 7. Vitrine meseca:

 


28. 2. 2018

 

Knjižne novosti 

 


20. 2. 2018

 

Nekaj utrinkov iz odprtja 6. Vitrine meseca z naslovom 

RAZISKOVALNA ZAPUŠČINA TATJANE BREGANT.

 

 

Še nekaj fotografij, ki dokumentirajo pripravo vitrine in katalog si lahko ogledate tukaj.

 


 

29. 11. 2017

5. Vitrina meseca 

z naslovom 

PRISTAVA OBSOREJ
Začetki arheoastronomije v Sloveniji,

je že na ogled v knjižnici.

 

Prisrčno vabljeni!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20. 10. 2017

L’Année philologique

Od oktobra 2017 do decembra 2018 imamo na FF dostop do specializirane baze podatkov L’Année philologique.

Baza je namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature s področja grške in rimske civilizacije. Pokriva naslednja področja: klasično filologijo, ki zajema zgodnja krščanska besedila in patristiko, grško in rimsko zgodovino, umetnost, arheologijo z numizmatiko in epigrafiko, filozofijo, religijo, mitlogijo, glasbo, znanost.

Obsega bibliografske podatke z abstrakti vseh zvezkov tiskane verzije bibliografije, ki izhaja od leta 1928 dalje.

Dostop iz prostorov FF

Oddaljeni dostop za člane OHK

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. 10. 2017

Vpis in obnavljanje članstva v knjižnicah OHK FF

Na začetku študijskega leta morate študenti FF v matični oddelčni knjižnici urediti članstvo. Članarino ste plačali ob vpisu v letnik. S seboj prinesite študentsko izkaznico (oz. potrdilo o vpisu, če študentske izkaznice še niste prejeli) ter osebni dokument s fotografijo in podatki o bivališču.

Študenti 1. letnika prve stopnje in tisti, ki se v študijskem letu 2017/2018 prvič vpisujete na FF, se v knjižnice OHK FF vpišete ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice, kjer izpolnite pristopno izjavo. Priporočamo, da obrazec pristopne izjave natisnete in ga že izpolnjenega prinesete v knjižnico. Pri izpolnjevanju si lahko pomagate z vzorcem pristopne izjave. Študenti dvodisciplinarnih študijskih smeri se vpišete samo v eni oddelčni knjižnici.

Študenti višjih letnikov ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice obnovite članstvo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. 5. 2017

4. VITRINA MESECA

»MENS SANA IN CORPORE SANO: medicina v antiki«


4. 4. 2017

NOVO V KNJIŽNICI

Z današnjim dnem je možna uporaba Računalnice tudi izven uradnih ur knjižnice.

Do študijskega prostora boste lahko dostopali iz hodnika, skozi nov vhod, ki bo odprt od zaprtja knjižnice do večernih ur, do 21. ure.