Back to top


15.01.2019

Vabilo na predavanje prof. Laurenta Chrzanovskega


Spoštovani,

 

napovedujemo predavanje švicarskega strokovnjaka prof. Laurenta Chrzanovskega, arheologa in zgodovinarja. Prof. Chrzanovski je eden mednarodno najprepoznavnejših raziskovalcev svetil v arheoloških in zgodovinskih obdobjih, prodoren predsednik Mednarodnega združenja preučevalcev svetil ILA ter nadve uspešen publicist in predavatelj na Doktorski šoli Univerze Sibiu v Romuniji.

 

Dne 29. 1. 2019 ob 15.00 bo na Oddelku za arheologijo na Zavetiški ulici 5 predaval na temo

 

SVETILA IN PRIPOMOČKI ZA RAZSVETLJAVO V ARHEOLOŠKIH IN ZGODOVINSKIH OBDOBJIH. STARE KLASIFIKACIJE, NOVA SPOZNANJA.

 

Ob zaključku bo predstavil obsežen Zbornik 4. Mednarodnega kongresa ILA Ex oriente lux, ki je potekal na Ptuju leta 2012 in po mnogih naporih izšel med Monografijami pri seriji Instrumentum znane francoske založbe Mergoil.

 

Udeležite se zanimivega in drugačnega predavanja, ki bo prineslo polno novih spoznanj, ki vam bodo služila pri arheološkem delu!  

 

Vabljeni!

 

Doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo

Doc. ddr. Verena Perko, dr. Flavio Bonin, Slovensko muzejsko društvo

 

Organizatorki Verena Perko, Aleksandra Nestorović14.01.2019

Arheološko izkopavanje nekropole Stećkov v BIH - poletje 2019


Kdaj: okvirno od 20. junija do konca julija 2019
Kje: vas Ljuti Do, občina Berkovići, Republika Srpska, Bosna in Hercegovina
Kaj: Srednjeveška nekropola stećkov (12.-16. st.), znotraj obstoječega pravoslavnega pokopališča. Raziskovali bomo 81 grobov s stećci in neznano število grobov brez stećkov. Končno število grobov bo znano po geofizikalnih analizah, verjetno v mesecu maju.

 

Več informacij v priponki!


DATOTEKE
ff_lj_teren_v_bih_poletje2019.pdf


07.01.2019

Between Worlds: Understanding Ritual Cave Use in Later Prehistory


Pri založbi Springer je izšla knjiga "Between Worlds: Understanding Ritual Cave Use in Later Prehistory”, katere sourednik je tudi doc. dr. Dimitrij Mlekuž iz Oddelka za arheologijo FF. Knjiga  se posveča vlogi jam v prazgodovinskih ritualih in prinaša 12 prispevkov o novih pristopkih k dokumentiranju, intepretaciji in prezentaciji jamskih najdišč.

 

https://www.springer.com/us/book/978331999021703.01.2019

Projekt Glas študentov


Pozdravljeni,

»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo.