Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete so izšle nove knjige:

  • Tomaž Toporišič: Nevarna razmerja dramatike in gledališča XX. in XXI. stoletja

Tomaž Toporišič, dramaturg, gledališki teoretik in profesor na AGRFT se v svoji najnovejši knjigi sprašuje, kako lahko danes interpretiramo vedno bolj heterogene in shizofrene dramske tekste, t. im. (ne več) dramo. Avtor pri tem na izviren in inovativen način interpretira sodobne gledališke teoretike in najrazličnejše teoretične smeri. Dramatiki XX. in XXI. stoletja praviloma pišejo za oder, tako kot Shakespeare, Molière ali Čehov, a velikokrat jih ne zanima fiksirano delo, uokvirjeno v knjigo, ampak tekst kot proces, kot nedokončana arhitektura. Prav zato se dandanes tekst in uprizoritev dovršita šele v glavah emancipiranih gledalcev. Knjiga za vse ljubitelje sodobnega gledališča, ki želijo svojo gledališko izkušnjo spoznati tudi po bolj teoretični plati. Knjiga je izšla v sozaložništvu Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL in Znanstvene založbe Filozofske fakultete.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

 

  • Jana S. Rošker: Humanizem v transkulturni perspektivi: primer Kitajske (Studia Humanitatis Asiatica)

Monografija izhaja iz predpostavke, da je humanizem pomembna skupna dediščina celotnega človeštva in da ga ne moremo enačiti zgolj s tisto obliko humanizma, ki se je razvila v idejni zgodovini Evrope. Avtorica opozarja na dejstvo, da diskurzi, v katerih ospredju je človek in njegova človecnost, sodijo v dediščine idejnih zgodovin vseh svetovnih kultur in civilizacij. Kot sinologinja se pri tem osredotoči na raziskovanje kitajskih modelov humanizma in humanistične miselnosti, ki so še posebej v ospredju v konfucijanski filozofiji in njeni deontološki etiki. Pomembno pa je, da v knjigi obravnava tudi daoistični tip humanizma, ki je bil doslej popolnoma prezrt tako v slovenskih kot tudi v mednarodnih raziskavah. Pri tem izpostavi daoistično kritiko antropocentrizma in vzpostavi novo kategorijo tradicionalno kitajskega ekološkega humanizma.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

 

  • Mojca Smolej: Skladanje: Izbrana poglavja iz skladnje slovenskega jezika

Knjiga Skladanje se dotakne vseh temeljnih ravnin skladnje, tako propozicijske, strukturne kot besedilne, ki so medsebojno povezane in druga od druge odvisne. Medsebojna povezanost pomeni, da je navedene ravnine nemogoče ali nesmiselno obravnavati strogo ločeno vsako zase, saj vsaka pomembno vpliva na razumevanje preostalih dveh, tako s strukturnega kot pomenskega/smiselnega zornega kota.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

 

  • Blaž Repe, Dražen Perica: Terensko proučevanje prsti (Učbeniki FF)

Učbenik z naslovom Terensko proučevanje prsti je priročnik za proučevanje in uspešno identifikacijo prsti. V njem so podrobno opisane vse oblike terenske dokumentacije, ki obsegajo značilnosti lokacije vzorčnega mesta, ocenjevanje, merjenje in beleženje lastnosti prsti ter vzorčenje. S pomočjo učbenika bo mogoče opredeljevati splošne značilnosti prsti in pedogenetske dejavnike ter procese.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

Zadnje novice
26. 08. 2022

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

04. 03. 2022

Support and assistance by the University of Ljubljana

02. 09. 2021

Welcome Day - Exchange Students ONLY

Mednarodna pisarna