Oddelek za zgodovino

Pisanje in objavljanje sodobne zgodovine

Pisanje in objavljanje sodobne zgodovine

28. junij 2024, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, Modra soba

Želite izvedeti več o najnovejših dosežkih na področju sodobne zgodovine? Vas zanima objavljanje v revijah za sodobno zgodovino? Če je tako, potem je ta delavnica namenjena prav vam. Združuje predavanje in razpravo, ki ju bo vodila Doina Anca Cretu (Masarykov inštitut in arhiv Češke akademije znanosti/Univerza na Dunaju), okroglo mizo o historiografiji in okroglo mizo o objavljanju v revijah z delavnico v manjših skupinah, kjer bodo uredniki ponudili povratne informacije o predlaganih povzetkih in/ali uvodih člankov.

Časovni razpored

9:30-11:00

Doina Anca Cretu (Masarykov inštitut in arhiv Češke akademije znanosti/Univerza na Dunaju)

"Foreign Aid and State Making in Interwar East-Central Europe: The Case of Romania."

11:00-11:15

Odmor za kavo

11:15-12:15

Najnovejši trendi v zgodovinopisju Balkana/JV Evrope, okrogla miza

(razpravljavci: Irena Selišnik (Univerza v Ljubljani), Snježana Koren (Univerza v Zagrebu), Andrei-Dan Sorescu (Institute of Advanced Studies, University College London), Danilo Šarenac (Inštitut za sodobno zgodovino, Beograd); predsedujoča: Rok Stergar (Univerza v Ljubljani) in Andrea Peto (Srednjeevropska univerza))

12:15-13:30

Kosilo

13:30-14:30

Razbijanje mitov o objavljanju v (angleško govoreči) reviji, okrogla miza z uredniki CEH

(predsedujoči: Emile Chabal (CEH); razpravljavci: Stephanie Wright (CEH), Lauren Stokes (CEH), Siobhán Hearne (CEH), Georgia Priestley (CUP).

14:30-14:45

Odmor za kavo

14:45-16:15

Delavnice s posameznimi uredniki CEH

Dopoldanski del bo odprt za vse; popoldanski del je namenjena predvsem doktorskim študentom in raziskovalcem na začetku kariere (do približno pet let po doktoratu). V popoldanskem delu je na voljo dvajset mest. Če se ga želite udeležiti, pošljite e-pošto na naslov rok.stergar@ff.uni.lj.si. Elektronsko sporočilo naj vsebuje podatke o vaši karierni stopnji (če ste doktorirali, katero leto), področju in instituciji, morebitna vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti udeležencem okrogle mize "razbijanje mitov o objavljanju v zgodovinskih revijah", za delavnice s posameznimi uredniki CEH pa povzetek in/ali uvod (največ 1000 besed), da bodo lahko uredniki podali nekaj povratnih informacij.

Udeležba je brezplačna.

Dogodek gostita revija Contemporary European History in raziskovalni program Slovenska zgodovina na Univerzi v Ljubljani. Financirata ga Cambridge University Press in raziskovalni program Slovenska zgodovina na Univerzi v Ljubljani.

Notices

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katharina Zanier

Department of Geography

Change of Office Hours Nejc Bobovnik

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad

Department of English

Change of Office Hours Andreja Drašler