Suhozidna gradnja

Oddelek za arheologijo

Suhozidna gradnja na Slovenskem

Med teorijo in prakso

Znanstveno-strokovna konferenca

SUHOZIDNA GRADNJA NA SLOVENSKEM MED TEORIJO IN PRAKSO

10. april 2025
Promocijsko kongresni center Pr Nanetovh, Regijski park Škocjanske jame

Leta 2016 je bila suhozidna gradnja kot v Istri in na Krasu kontinuirano še živeča veščina vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, 2018. pa še na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. A v kulturno krajino kamnitih na suho postavljenih zložb na ozemlju današnje Slovenije še zdaleč ne najdemo le na Krasu in v Istri, kjer so skupaj s svojimi funkcijami do določene mere kar dobro dokumentirane in raziskane. Obenem v Sloveniji navkljub dejstvu, da od leta 2015 lahko praktik zidanja na suho pridobi certifikat Partnerstva kraške suhozidne gradnje, od leta 2017 pa tudi Nacionalno poklicno kvalifikacijo Suhozidar/suhozidarka, iz znanstveno-inženirskega vidika tovrstno gradnjo zelo površno poznamo in se posledično v praksi srečujemo s številnimi pomisleki in zakonskimi preprekami v želji po njihovi obnovi in ohranjanju v krajini.   

Zato smo se v sklopu skorajšnjega praznovanja 10. obletnice delovanja Partnerstva kraške suhozidne gradnje ter Leta dediščine, ki ga v študijskem letu 2024/2025 obeležuje Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki je članica Partnerstva, v okviru Delovne skupine za raziskovanje in razvoj, odločili organizirati znanstveno-strokovno konferenco s katero želimo spodbuditi raziskave in razmisleke na temo.

Vljudno vabljeni k oddaji znanstvenih in strokovnih prispevkov o suhozidnih gradnjah na območju današnje Slovenije s področja geologije, arheologije, zgodovine, etnologije, biologije, pedagogike, arhitekture, krajinske arhitekture, konservatorstva, zakonodaje, gradbeništva, podjetništva, kmetijstva, gozdarstva itd.

S prispevki želimo med drugim pokriti tematike vezane na suhozidnja gradnjo s področja vrednotenja kulturne in kmetijske krajine, njene protipožarne vloge, odnosa do dediščine, konservatorko-restavratorskega vidika obnove suhozidne dediščine, infrastrukturnih rešitev, suhozidne gradnje kot rokodelske panoge itd. 

Prijava prispevkov: 1. september 2024.
Oddaja povzetkov prispevkov: 1. november 2024.
Oddaja prispevkov za objavo v priložnostnem zborniku: 1. junij 2025. 
Organizacijski odbor: Darja Kranjc, dr. Manca Vinazza in Eda Belingar
Kontakt: darja.kranjc@psj.simanca.vinazza@ff.uni-lj.si ali eda.belingar@zvkds.si 

Logotipi organizatorjev