Oddelek za azijske študije

Niz predavanj o japonskem filmu

Prihodnji teden bo na Oddelku za azijske študije gostoval doc. dr. Giacomo Calorio z Univerze Milano-Bicocca (Università di Milano-Bicocca), ki bo predaval o japonskem filmu.

dr. Giacomo Calorio je diplomiral iz japonskega jezika in književnosti na Univerzi v Torinu z diplomsko nalogo o režiserju Kurosawi Kiyoshiju. V času študija je bil eden od ustanoviteljev kulturnega združenja neo(N)eiga, prvega italijanskega portala, namenjenega sodobnemu japonskemu filmu, in sodeloval z Nacionalnim filmskim muzejem v Torinu pri več pobudah, povezanih z japonskim filmom. Pozneje je na Univerzi v Genovi doktoriral iz digitalne humanistike. Njegova raziskovalna področja so kinematografija in japonska vizualna kultura ter prevajanje mang. Je avtor več monografij o japonskem filmu.

Trenutno je docent na Univerzi Milano-Bicocca, kjer poučuje japonski jezik in kulturo. Pred tem je štiri leta poučeval prevajanje mang na Oddelku za tuje jezike in književnosti ter sodobne kulture Univerze v Torinu, magistrski tečaj prevajanja, in dve leti japonski jezik na Univerzi v Bergamu, Oddelek za tuje jezike, književnosti in kulture. Je tudi član uredniškega odbora akademske revije Cinergie - Il cinema e le altre arti.  

Urnik predavanj od 17. do21. aprila 2023

1. A Gate to Japanese Cinema

What is Japanese cinema, how did it reach us, and what are the characteristic traits that mark its origins and subsequent developments?

Pon. 16:20–17:50 @013

2. Japanese cinema before and after WWII, and its masters

Mizoguchi, Ozu, Naruse, and Kurosawa: the four pillars of classic Japanese cinema; major themes and stylistic features of their works.

Tor. 13:00–14:30 @2-rim

3. Japanese modern cinema before and after its “nouvelle vague”

The new forms of Japanese cinema during the Sixties, the break with the past, and the collapse.

Sre. 16:20–18:00 @15

4. Swords, skin, and giant monsters: genres and Japanese Cinema

Not only art cinema and great masters: an overview of the most important and peculiar genres that shaped Japanese cinema history.

Čet. 13:50-15:20 @030 

5. Contemporary Japanese cinema

New auteurs and new genres driving the renaissance of Japanese cinema from the 1990s to the present

Pet. 13:00–14:30 @4

 

dr. Giacomo Calorio

Notices

Change of Office Hours Jelena Filipović

Faculty of Arts

Participate in the student essay contest

Faculty of Arts

Participate in the student essay contest

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Nike Kocijančič Pokorn

Department of Philosophy

Change of Office Hours Ela Taniguchi