Petőfi po svetu – literarna razstava o madžarskem narodnem pesniku Sándorju Petőfiju in njegovem času

Med 27. marcem 2023 in 7. aprilom 2023 bo v avli Filozofske fakultete na ogled razstava ob 200-letnici rojstva madžarskega narodnega pesnika Sándorja Petőfija.

Sándor Petőfi je bil sodobnik Franceta Prešerna in ima v madžarski književnosti in v kolektivnem spominu podobno vlogo kot slovenski pesnik v svoji domovini. Razstava prikazuje Petőfijevo življenje in delo skozi njegovo lastno poezijo in ga umešča v širši kontekst evropske romantike in časa pomladi narodov. Razstavljeno gradivo preusmerja pozornost z monumentalne podobe junaškega narodnega pesnika na njegovo literarno delo, osvetljuje pa tudi ozadje intelektualčevega življenja sredi 19. stoletja. Obiskovalci bodo natančneje spoznali kontekste in povezave srednjeevropske književnosti z zahodno, obenem pa bodo lahko raziskali, kako je zgodovinsko ozadje vplivalo na pesnikovo življenje – od njegove obleke do njegovega čtiva.

Razstavo so realizirali Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske ter Petőfijev literarni sklad.

Vabljeni k ogledu! 

 

 

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju