Oddelek za arheologijo

Evropska noč raziskovalcev na Oddelku za arheologijo

Evropska noč raziskovalcev

Hrana ima izjemno mesto v naši biološki in kulturni evoluciji. Claude Levy-Strauss, znameniti francoski antropolog, je hrano razumel kot najbolj neposredno stičišče narave in kulture oziroma kot prostor njunega vzajemnega preoblikovanja. Hrana je veliko več kot snov, ki daje energijo našim telesom; je domena, kjer se soočajo naša kultura, simboli, ekonomija, politika in še veliko drugega, in je tudi prostor, kjer se lahko pokaže izjemen domet arheološkega znanja.

V poglavju Arheologija na delu je predstavljenih več kot 60 kratkih video posnetkov, ki prikazujejo različne vidike naravoslovnih in drugih arheoloških raziskav, povezanih s prehrano: 'pokrajine hrane', prehrana in človeško telo, strategije uporabe živali in rastlin, načine priprave hrane in kako o hrani mislimo.

Vse, ki so se želeli preizkusiti v pripravi hrane na stare načine, smo povabili na  tekmovanje Arheološki master šef. Na spletni strani so predstavljeni najboljši trije 'arheološki šefi' pri ustvarjanju.

Da je arheologija zelo izzivalna veda, smo prikazali v poglavju Eksperimenti. Tisti, ki so se v tem že preizkusili, so lahko spoznali, kako učinkovito se lahko združujeta zabava in znanje. 

Preučevanje preteklosti je vedno izziv za sedanjost. Jasno je, da ne obstaja samo eno razumevanje preteklosti, toda vedno obstaja znanstvena pot do vedenja. Ta ni vedno enostavna in premočrtna. Za vse, ki želite preveriti, ali lahko ločite med znanstveno arheologijo in neznanstvenimi tezami, smo pripravili kviz Znanost in psevdoznanost. Preizkusite se!

Noč raziskovalcev smo izvedli v sodelovanju s projektom STEM in Heritage Sciences (HERISTEM).

Noč raziskovalcev

 

Sodelavke in sodelavci oddelka