Pogovor o posledicah Nakbe za Palestinke in Palestince

Ob 75. obletnici Nakbe, palestinske katastrofe vabljeni na pogovor 15. maja 2023 ob 11.20 v predavalnico 02A Filozofske fakultete. 

O posledicah Nakbe za Palestinke in Palestince, ki trajajo še danes, in o možnostih pravične, enakopravne prihodnosti bodo govorili:

mag. Wafa Kanan, farmacevtka s poldrugim desetletjem izkušenj na področju humanitarnega dela v Gazi, ki živi sedaj z družino v Sloveniji;

mag. Eva Tomič, diplomatka in nekdanja vodja urada Visoke komisarke ZN za človekove pravice na palestinskih ozemljih, trenutno svetovalka v Uradu predsednice republike;

Lejla Hasan, dijakinja 4. letnika na liceju Franceta Prešerna v Trstu;

Boris Vasev, novinar zunanje redakcije multimedijskega centra javne Radiotelevizije Slovenija.

Nakba obeležuje spomin na čas, ko je bilo okoli 750.000 Palestink in Palestincev v vojaški kampanji etničnega čiščenja leta 1948 pregnanih z domov, 15.000 jih je bilo ubitih, požganih in porušenih pa je bilo okoli 400 palestinskih vasi. Palestinci in Palestinke pod izraelsko okupacijo na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, pod blokado v Gazi, v begunstvu brez možnosti, da bi se vrnili domov, in Palestinke ter Palestinci, ki živijo v Izraelu, opozarjajo, da se Nakba nadaljuje – izraelski režim apartheida pomeni, da je vse manj ozemlja, naravnih virov in družbenega, kulturnega ter političnega prostora za enakopravno, dostojanstveno in svobodno življenje.

Pogovor bo povezovala novinarka Kristina Božič.

Dogodek se bo odvil v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev in Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Vabilo

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan