Prof. Paul Kottman: Brez interesa: K terapevtski estetiki

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete ter projekta Heglova politična metafizika in Skupno med substanco in subjektom vljudno vabijo na predavanje, ki ga bo imel Paul Kottman (The New School, New York, ZDA) Brez interesa: K terapevtski estetiki v torek, 12. marca 2024, ob 19. uri (pred. 426). Predavanje bo v angleškem jeziku.


Paul Kottman je profesor primerjalne književnosti in vodja humanističnih študij na The New School v New Yorku. Je avtor knjig Shakespeare, Hegel and Modern Ethical Life (predavanja na Univerzi Fudan v Šanghaju, objavljena v kitajščini, 2022), Love as Human Freedom (2018) in urednik knjige The Art of Hegel's Aesthetics (2019). Za založbo Stanford University Press ureja tudi knjižno serijo Square One: First Order Questions in the Humanities. 

Predavanje izhaja iz ideje, da posebne oblike trpljenja –  »nove bolezni duše«, če si sposodimo izraz Julije Kristeve – izhajajo iz praktičnih in teoretičnih prizadevanj, da bi našli enotnost resnice, dobrote in lepote. V tem kontekstu sicer ne bo časa za neposredno zagovarjanje te ideje, bo pa raziskana ena od njenih možnih posledic: namreč da je nesebičnost estetskega užitka, kot sta jo prva teoretično opredelila Kant in Hegel, bolj vredna kot etična ali praktična kategorija kakor kot estetska kategorija. Praktično-terapevtska vrednost brezinteresnega užitka se namreč kaže v vlogi, ki jo ima spričo ločitve etičnega od estetskega v sodobnem življenju. 

 

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan