Kraji spomina

Foto: Božidar Flajšman

Foto: Božidar Flajšman

V okviru Središča za javno zgodovino bodo začeli z objavljanjem prispevkov o stanju in odnosu do spomenikov NOB na območju novonastalih držav na področju nekdanje Jugoslavije. Pred kratkim so posneli nekaj spomenikov na Hrvaškem, predvsem pa v Srbiji. Del te zgodbe so tudi pričevanja domačinov, kustosov in obiskovalcev krajev spomina. Raziskava bo rezultirala v znanstveni monografiji in več video prispevkih za Središče za javno zgodovino Posneli smo tudi več prispevkov vezanih na kraljevo dinastijo Karađorđevići in prispevka v zvezi z Dražo Mihajlovićem.

Od spomenikov NOB bodo pripravili prispevke o spomeniku Revolucije ljudstva Moslavine v Podgariču (Hrvaška), v Srbiji pa o: spominskem obeležju sremske fronte (Šid), spomeniku kosmajskemu partizanskemu odredu (Kosmaj), spominskem parku Bubanj (Niš), spominskem kompleksu Slobodište (Kruševac), spominskem parku Popina (Štulac, med Trstenikom in Vrnjačko Banjo), spomeniku Stjepanu Filipoviću (Valjevo), grobnici narodnih herojev na Kalemegdanu (Beograd), gostilni v vasi Brajići pri Gornjem Milanovcu, kjer je 27. oktobra 1941 potekal sestanek med Josipom Brozom Titom in Dražo Mihailovičem. Pripravili bodo tudi prispevek o prestavljenem spomeniku Josipa Broza Tita v Užicah in spominskem kompleksu Kadinjača pri Užicah.

Pred Belim dvorom v Beogradu in v Oplencu (Topola) so posneli prispevek o dinastiji Karađorđević. Posneli so tudi krajši pogovor z Aleksandarom Karađorđevićem, nekdanjim jugoslovanskim prestolonaslednikom. Na Ravni Gori so posneli kip Draže Mihailovića, Manastiru Svetog Nikolaja (Dobrunska Rijeka), zgrajenem leta 2004 na mestu prijetja Draže Mihailovića, pa pogovor s predstavnikom manastira.

Zadnje novice
09. 06. 2023

3. mednarodna konferenca Slovenskega društva učiteljev tujega strokovnega jezika

Udeleženke in udeleženci konference
08. 06. 2023

Predstavniki Oddelka za zgodovino na Historyfestu v Sarajevu

Doktorski študent Anton Arko, Peter Mikša in Božidar Flajšman (na sliki od leve proti desni)
08. 06. 2023

Priznanje Slovenske znanstvene fundacije za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022

Prejemniki priznanja dr. Tjaša Jakop, doc. dr. Polona Petek, izr. prof. dr. Andrej Lukšič, izr. prof. dr. Bojana Lobe in dr. Janez Premk