Odgovor dekana Filozofske fakultete na skopa pojasnila MIZŠ v zvezi z novelo Zakona o tujcih

Senat Filozofske fakultete je v odprtem pismu ministrici za izobraževanje, znanost in šport opozoril na novelo Zakona o tujcih, ki študentkam in študentom iz tujine postavlja nerazumne birokratske ovire za študij v Sloveniji.

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je odgovorilo na odprto pismo, vendar v svojem odgovoru niso podali nobenih informacij, kaj bodo storili glede nastale situacije.

Dekan Filozofske fakultete je zato na ministrstvo ponovno poslal odprto pismo z vprašanji glede položaja tujih študentk in študentov v Sloveniji:

 

Spoštovani dr. Mitja Slavinec,

prejel sem vaš odgovor na odprto pismo Senata UL FF, ki je bilo sicer naslovljeno na ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simono Kustec.

V svojem odgovoru ste me poučili, da ste že 9. 6. 2021 visokošolskim zavodom poslali povezavo do spletne novice, ki jo je objavilo Ministrstvo za notranje zadeve in v kateri pojasnjuje pogoje za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje zaradi študija v Sloveniji. Dodajate, da ste še nekaj informacij v zvezi s tem visokošolskim zavodom posredovali 23. 6. 2021. To je celotna vsebina vašega odgovora, ki ga zaključujete s trditvijo, da bo MIZŠ še naprej »podpiralo internacionalizacijo slovenskega visokega šolstva ter si prizadevalo za vzpostavitev kar najboljših pogojev in vzpodbud za študij in izmenjave tujih študentov skupaj z vsemi pristojnimi deležniki.«

Spoštovani dr. Mitja Slavinec, z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak tako praznega odgovora že dolgo časa nisem prebral. Na visokošolskih zavodih smo izjemno natančno prebrali sporočila, ki nam jih pošiljate, a prav ta so nas utrdila v prepričanju, da so naši pomisleki in strahovi upravičeni. Študentske organizacije, sindikati, rektorska konferenca in vsi drugi, ki so se odzvali na novelo Zakona o tujcih, opozarjajo, da nova pravila predstavljajo nerazumne dodatne ovire za študentke in študente iz tujine, predvsem pa ni jasno, zakaj je bil dosedanji sistem dokazovanja zadostnih sredstev s pisno zavezo staršev o preživljanju spremenjen, čeprav ni povzročal nobenih težav. Na osnovi kakšne analize je bil ta pogoj spremenjen? Zakaj MIZŠ glede tega molči in tiho sprejema omenjene ovire ter s tem preprečuje, da bi v naše študijske programe vpisovali talentirane študentke in študente iz tujine? Zakaj se ne odzovete na pobude študentskih organizacij, rektorske konference, sindikatov in nenazadnje senata UL FF, ki vsi opozarjamo na isti problem in predlagamo isto rešitev? Kaj boste rekli tistim odličnim študentkam in študentom iz tujine, ki so že na študiju v Sloveniji in septembra ne bodo mogli izpolniti novih pogojev za začasno bivanje v Sloveniji ter bodo prisiljeni študij prekiniti in oditi domov? Je to internacionalizacija, za katero si, kot navajate, prizadevate na MIZŠ? So to »kar najboljši pogoji in vzpodbude za študij«, ki ste jim, kot pišete, zavezani?

Vljudno vas ponovno prosim za vsebinski odgovor na zastavljena vprašanja.

 

S spoštovanjem,

prof. dr. Roman Kuhar, dekan UL FF

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)