Petdnevna ekskurzija v Sarajevo

Udeleženci ekskurzije (foto: Eva Gračanin)

Udeleženci ekskurzije (foto: Eva Gračanin)

V sodelovanju z Oddelkom za sociologijo Filozofske fakultete so v študentskem sociološkem društvu Sociopatija v aprilu organizirali petdnevno ekskurzijo v Sarajevo. Namen ekskurzije je bil poglabljanje socioloških znanj in izobraževanja v širšem pomenu. Želeli so organizirati strokovno ekskurzijo, ki bi ponudila tako spoznavanje družbene in kulturne zgodovine mesta Sarajeva kot tudi stik z materialno kulturo tega širšega geografskega časa in prostora Bosne in Hercegovine ter jugovzhodne Evrope, ki je oblikoval in še danes oblikuje kulturno bogato, vendar konfliktno družbeno okolje, v katerem je Sarajevo. Prepričani so, da bodo s pridobljenim znanjem o družbeni situaciji razpada Jugoslavije in nacionalno ter versko pogojenih konfliktih v Bosni in Hercegovini lažje sociološko osmišljali pozicijo in vlogo Slovenije v procesu osamosvojitve in v odnosu do držav bivše Jugoslavije in držav Zahodne Evrope.

Pot so začeli z vodenim ogledom spominskega parka Jasenovac. Sprehodili so se po območju nekdanjega koncentracijskega taborišča in v muzeju spoznali zgodovino Neodvisne države Hrvaške. Vodenje je ponudilo uvid v zgodovinsko travmo in problematiko, ki jo najdemo v nacionalnih in nadnacionalnih problematikah, ki še danes vztrajajo v tem prostoru.

Tekom ekskurzije so jih skozi sarajevsko zgodovino in kulturo s številnimi predavanji popeljali izredno zanimivi govorci in govorka. Po najbolj ikoničnih krajih v mestu jih je vodil gledališki in filmski režiser, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Haris Pašović. Islamsko kulturo v Sarajevu in BiH je na kratko predstavil dr. Nedžad Grabus – profesor na fakulteti, bivši mufti slovenske islamske skupnosti in sedanji mufti v Sarajevu. V Kino Meeting Point so se srečali z dr. Elmo Tataragić – selektorico tekmovalnega programa Sarajevskega filmskega festivala, profesorico na Akademiji scenskih umetnosti in scenaristko več nagrajenih filmov. Predzadnji dan je udeležence je v hotelu obiskal sociolog in antropolog vsakdanjega življenja dr. Nebojša Šavija – Valha. Pogovor je tekel o t. i. sarajevski mestni “raji” in kulturi. Cikel predavanj so zaključili s predstavniki jazz festivala v Sarajevu. Edin Zubčević je spregovoril o tem, kako so znani festival pravzaprav ustvarili iz nič. Posebne zahvale za zasnovo in izvedbo vsebinskega dela ekskurzije namenjamo našemu profesorju in zvestemu tovarišu Iču Vidmarju ter vsem ostalim soorganizatorjem_kam cikla predavanj, ki so ves čas tiho delovali v ozadju.

Ekskurzijo je močno zaznamoval obisk Spominskega centra v Srebrenici. Četudi so bili študenti in študentke s kruto zgodbo že seznanjeni, so tekom strokovnega vodenja in številnih avdio-vizualnih gradiv pričevanj o življenju pred, med in po genocidu dobili boljši vpogled v takratno vojno dogajanje.

Zahvaljujejo se odličnemu vodstvu kustosov in raziskovalcem Azirju Osmanoviću, Mahirju Omeroviću in Hasanu Hasanoviću, ki so jih popeljali po poti bolečine, krivic in spominjanja ter preko tega pokazali, zakaj vojna še vedno živi v ljudeh. Za poglobljen kontekst vojne in genocida se zahvaljujejo tudi profesorju dr. Gorazdu Kovačiču, ki je tekom dolge vožnje predaval ter pojasnjeval okoliščine, ki so privedle do te humanitarne katastrofe in tragedije.

Zadnje novice

Sing-a-Vision: izzivi so končani, spomini posejani

Uvodni govor dekanje na zaključni prireditvi Sing-a-Vision

Bilateralno srečanje zagrebškega in ljubljanskega oddelka za geografijo

Skupinska fotografija udeležencev srečanja

Javna promocija doktoric in doktorjev znanosti Univerze v Ljubljani

Doktorice in doktorji znanosti s Filozofske fakultete (foto: Bor Slana/STA)