Silvin Košak (1942–2022)

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete sporoča žalostno vest, da je na velikonočni ponedeljek, 18. aprila 2022, v svojem 80. letu preminil véliki hetitolog dr. Silvin Košak, izredni profesor za staro orientalistiko in hetitologijo, dopisni član SAZU in znanstveni sodelavec pri Akademiji znanosti in književnosti v Mainzu, med letoma 1969 in 1975 član našega oddelka na takrat novo ustanovljeni Katedri za staro orientalistiko.

V stroki se ga spominjamo po njegovih številnih prebojnih filoloških in zgodovinsko-arheoloških študijah na področju hetitologije ter kot snovatelja enega najbolj temeljnih in velikanskih podvigov sodobne hetitologije – izdelave Konkordance hetitskih klinopisnih tekstov, ob tem pa dolgoletnega sodelavca pri osrednjem hetitološkem leksikološkem projektu Chicago Hittite Dictionary (Čikaški hetitski slovar) na Orientalističnem inštitutu Univerze v Čikagu, vodje raziskovalnega projekta Hethitische Forschungen (Hetitske raziskave) in sodelavca pri projektu Das Corpus der hethitischen Festrituale (Korpus hetitskih obrednih besedil) pri Akademiji znanosti in književnosti v Mainzu, kjer je aktivno in z velikanskim entuziazmom deloval še dolga leta po svoji upokojitvi. Katedra za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete UL pa mu je še posebej hvaležna za velikodušni dar njegove velikanske osebne knjižnice s področja hetitologije in stare orientalistike, iz katere se bodo lahko še dolgo napajali mlajši rodovi slovenske hetitologije ter tako nadaljevali in plemenitili Košakovo presežno znanstvenoraziskovalno dediščino.

 

doc. dr. Luka Repanšek,

predstojnik Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete UL

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo